ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2ο μέρος από την κ. Αννα Ηλία Παπανικολάου (Συμβολαιογράφο)Ο Παναγής και ο Μητσάκης

Δεκαετία του 1960 και η γειτονιά μου τα ζεστά καλοκαίρια στα Άνω Πατήσια έσφυζε από πραγματική ζωή!!!
. Αγόρια και κορίτσια τρέχαμε πάνω κάτω παίζοντας και γελώντας αυτοσχέδια παιχνίδια.στους χωρίς αυτοκίνητα χωματόδρομους που καταβρεχε ο καταβρεχτηρας του Δήμου κάθε απόγευμα γύρω στις 6μμ.
.Η χαρά και η ανεμελιά στα πρόσωπα μας ήταν διάχυτες, ενώ οι μαναδες και πατεράδες αφού είχαν ποτίσει τους διψασμένους κήπους τους απολάμβαναν το απογευματινό τους καφεδακι στα μπαλκόνια ή στις αυλές τους που μοσχοβολαγαν βρεγμένο χώμα αγιοκλημα και γιασεμί πιάνοντας την κουβέντα με τους γείτονες, μέχρι να έλθει η ώρα του δείπνου.
Όταν επερνε να νυχτώνει γύρω στις 9 τα παιδιά αρχιζαν να μαζεύονται στα σπίτια για το βραδυνό φαγητό και οι δρόμοι σιγά σιγά άδειαζαν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του πού λέμε!!
Αυτή η ηρεμία της ζεστης καλοκαιρινής νύχτας, αν είχε και φεγγάρι ακόμη καλύτερα, δύσκολα λησμονιεται.
Όταν η ζέστη ήταν μεγάλη η μητέρα αποφάσιζε ότι έπρεπε να κοιμηθούμε έξω στη βεράντα μας!!! Τι χαρά ήταν αυτή όταν μας το ανακοίνωνε!!! Αυτή η προετοιμασία της ....στρωματσαδας στη βεράντα μας ήταν ένα από τα καλύτερα δρωμενα , γιατί υπήρχαν πολλά, του καλοκαιριού!!
Το σπίτι μας ήταν διώροφο ,εμείς κατοικουσαμε στον πρώτο όροφο, ενώ το Ισόγειο το είχαμε νοικιασμένο σε μια οικογένεια .
Η γειτονιά είχε μονοκατοικίες με κήπους και τα σπίτια ήταν ισόγεια ή το πολύ διώροφα. Κάποια από αυτά στο ισόγειο είχαν μικρομάγαζα όπως ένα ψιλικατζιδικο ένα παγοπωλειο ένα μπακάλικο και φυσικά το κρασοπουλιο του κ.Σπασου
.Ο ιδιοκτήτης του κρασοπουλιου ο Σπασος ήταν ένας κοντόχοντρος τύπος ο οποίος στο ισόγειο του σπιτιού του είχε κάποια βαρέλια με κρασί και κάνα δύο στρογγυλά σιδερένια τραπεζάκια για τους ..μπεκρηδες..
Συχνά ο πατέρας μου με έστελνε με την τραμουζανα να αγοράσω κρασί και ακόμα είναι στη μύτη μου η μυρωδιά του βαρελισιου κρασιού και η χαρακτηριστική φάτσα του Σπασου με την χοντρή,πλακουτση και κατακόκκινη μύτη του.
Γιατί το ετσουζε το κρασάκι του ο Σπασος!!!! Βλέπεις ο πειρασμός μεγάλος, ποιός έχει το μέλι και δεν το γλύφει που λέει ναι λαός, και μάλιστα είχε και ένα τικ, καθε φορά που άνοιγε την κανουλα του βαρελιού ρουφαγε και τη μύτη του και στραβωνε ταυτόχρονα το στόμα του!!!!Τι θυμάμαι έρεε!!!
Στα τραπεζάκια δε που είχε στο κρασοπουλιο του είχε μόνιμους θαμώνες δύο αξιαγάπητους μπεκρηδες της ευρύτερης περιοχής των Άνω Πατησίων τον Παναγή και τον Μητσάκη!!!
Ο Παναγής ένας αγαθός ,μέτριου αναστήματος και βάρους άνδρας, απροσδιόριστης ηλικίας που τον θυμάμαι συνεχώς μεθυσμένο, καθότι χρόνια αλκοολικός, και ο Μητσάκης το φιλαράκι του, ο κολλητός του στα .....πιωματα , .ένα μαγκακι χαμανδρακι ισχνό με μόνιμα στο χέρι του ένα κομπολογακι, με καπέλο στο κεφάλι του....και την κιθαρουλα του κρεμασμένη στον ώμο του!!με μια μαγκικη φωνή!!!!!!Όλα αυτά τα.... αξεσουάρ !!!τον συνόδευαν όπου και αν πήγαινε για να ενισχύουν τη μαγκιά του!!!!!
Αυτό το ταιριαστό δίδυμο λοιπόν μπεκροπινε μόνιμα όποτε και αν πήγαινα για να αγοράσω κρασί στου Σπασου!!!! Κατέβαζαν και δύο τους τα κατρουτσα ξεροσφυρι!!!! κάτω από την υπόκρουση του γαργαληματος της μόνιμα ακουρντιστης κιθαριτσας του Μητσακη!!!!!
Στην παρέα τους στο τραπεζακι πάντα και ο Σπασος ο οποίος σηκωνόταν μόνο αν έμπαινε πελάτης για να αγοράσει κρασί!!!!
Ο Παναγής λοιπόν ήταν μια φιγούρα πλέον αγαπητή σε όλα τα παιδιά της περιοχής!!
!!Τα λάτρευε τα παιδιά ο Παναγής και τους έκανε όλα τα χατίρια!!!
Παναγή κάνε μια τούμπα....φώναζαν όλα με μια φωνή και ο Παναγής πάντα πρόθυμος να εκτελέσει την επιθυμία τουςι!!! Ο δρόμος ανώμαλος γεμάτος πέτρες, ο Παναγής παραταγε το τσιγάρο του στο χώμα και δε πάει να ήταν πέτρες τριγύρω του έβαζε το κεφάλι κάτω και την εκτελούσε την τούμπα τις περισσότερες φορές επιτυχώς!!! Αυτά όταν ήταν ξεμεθυστος βέβαια και πριν πάει για κρασοκατανοιξη στου Σπασου!!!!
Το πανηγύρι άρχιζε μετά τα πιωματα και αφού ήταν τελείως μεθυσμένος! Γύρω στη 1 με 2 μετά τα μεσάνυχτα!!!!!!!!
Εφευγε λοιπόν ο Παναγής από του Σπασου και παραπατωντας σχεδόν κάθε βράδυ έφθανε στη γωνία Βρούτου και Χαντζη όπου βρισκόταν το σπίτι μας!!!! Σε αυτό το σημείο έκανε τη στάση του!!!!και άρχιζε την πολιτική κριτική!!!! Και αν νομίζετε ότι έλεγε βλακείες ο Παναγής είστε μακρυά νυχτωμενοι!!!!! Κάθε άλλο !!!!! Έκανε την κριτική του σε όλα τα πολιτικά δρώμενα που σας πληροφορω ήταν απόλυτα σωστή!!!!! Μετά δε την δικτατορία έθαβε ,έκρινε και ξεκατινιαζε τους δικτάτορες με χαμηλή φωνή!!!!Και όταν τελείωνε την κριτική και το θαψιμο υψωνε τη φωνή του και εκραζε!!!!! Ζήτω ο Παπαδόπουλος ζήτω ο Παττακος!!!και μετά συνομωτικα και σιγανα έλεγε.......,κορόιδο είσαι!!!!!!
Έτσι λοιπόν μια από τις πλέον ζεστές νύχτες του Αυγούστου μετά από μια .... γενναία κρασοκατανοιξη του , εμείς κοιμομασταν στρωματσαδα στο μπαλκόνι μας ,τον είχε πιάσει πολιτικός οίστρος για κριτική.
Στο ισόγειο του σπιτιού μας μόλις είχε επιστρέψει από τη δουλειά του ο νοικαρης μας ο κ Γιώργος ένας εξαιρετικός οικογενειάρχης με αίσθηση του χιούμορ και καθόταν στην αυλή έτοιμος να πάει για ύπνο!!!! Πού να πάει να κοιμηθει ο άνθρωπος αφού ο Παναγής ήταν σε πολιτικό κρεσεντο και με τις φωναρες του είχε ξεσηκώσει τη γειτονιά!!!!!
Σκέφτηκε λοιπόν και βρηκε τον τρόπο πώς θα ξεφορτωθεί τον Παναγή!!!!!!
_Ε Παναγή του φωνάζει !!!!Έλα να σε κεράσω ένα ποτηράκι!!!!!!
----Ηταν δυνατόν να απωλέσει την ευκαιρία ο Παναγής????? Παραπατωντας βρέθηκε καθισμένος απέναντι από τον κ Γιώργο στο ίδιο τραπέζι !!!
--Άκου Παναγή του λέει σοβαρά ο κ Γιώργος, εμένα που με βλέπεις έχω κάνει φυλακή!!! Ο Παναγής ταραχτηκε λίγο και συνεχίζει ο κ Γιώργος.. Ξέρεις γιατί?????
-----Θα σου το πω τώρα εσένα και δεν το ξέρει κανενας στη γειτονιά!!!! Έχω σκοτώσει δύο ανθρώπους!!!!!-----

Για αυτό σου λέω ώρες ώρες γυρίζει το μάτι μου κάτι με πιάνει!!!!! Δεν ξέρω μπορεί να σκοτώσω και σένα!!!!!
Επειδή όμως εσένα σε συμπαθώ αλλά δεν θέλω και να με ενοχλείς με τις αγριοφωναρες σου, γιατί δουλεύω τα πρωινά , σου προτείνω το εξής:
---Να μην φωνάζεις σε αυτήν τη γωνία , Βρούτου και Χαντζη , να πηγαίνεις να φωνάζεις στην παραπάνω γωνία του Κατσιμανη ,εκεί όσο και αν φωνάζεις εμένα δεν με ενοχλείς!!!-----
---Και όντως τον άκουσε ο Παναγής από εκείνη τη μέρα λαλαγε μακρυά από μας !!!!

Εμένα πάντως εκείνο που με θλίβει τη σήμερον ημέρα είναι ότι ... μαζί με τίς παλιές γειτονιές της Αθήνας του περασμένου αιώνα εξαφανίστηκαν και κάποιο τύποι που ζούσαν σε αυτές και τις ομορφυναν με την χαρακτηριστική τους παρουσία., όπως ο Μητσάκης και ο Παναγής!!!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728