ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ-ΑΡΘΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛ.ΜΠΟΥΡΑ


 Γιατί Επιβάλλεται μικροί και μεγάλοι να εμβολιασθούμε.

Ο Πνευμονιόκοκκος (Π) είναι ένα ισχυρότατο και πολύ επίκίνδυνο μικρόβιο του Αναπνευστικού Συστήματος. Προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μπορούμε όμως να προλάβουμε σε μεγάλο βαθμό την λοίμωξη και τις επιπλοκές της με τον Εμβολιασμό.

Οι λοιμώξεις από τον (Π) είναι συχνές (περίπου 40% των μικροβιακών λοιμώξεων), ιδιαίτερα τον χειμώνα. Στο ανώτερο Αναπνευστικό Σύστημα προκαλεί Ιγμορίτιδα, μέση Ωτίτιδα, Λαρυγγίτιδα, κλπ.

Στο κατώτερο Αναπνευστικό Σύστημα προκαλεί Τραχειοβρογχίτιδα και Πνευμονία. Πολλές φορές η νόσηση επιπλέκεται με διείσδυση του (Π) στο Αίμα (Βακτηριαιμία), στις Μήνιγγες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης (Μηνιγγίτιδα), στα οστά (Οστεομυελίτιδα) και τις αρθρώσεις (Σηπτική αρθρίτιδα), και άλλα όργανα (Σηψαιμία). Οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές και με υψηλό ποσοστό θανάτου (περίπου 20%), ενώ σε μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπει στους ασθενείς μόνιμες επιπλοκές, κινητικά προβλήματα κλπ. Επιπλέον, η βακτηριαιμία στον πνεύμονα από (Π) καθηλώνει τους ασθενείς για πολλές ημέρες στα Νοσοκομεία, και για να αποκατασταθεί η υγεία τους (ιδιαίτερα στους υπερήλικες) μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή μήνες!! Η βακτηριδιακή αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνει συνέχεια λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών στην χώρα μας και η θεραπεία της νόσου γίνεται πιο πολύπλοκη και δύσκολη, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να χρειάζεται να νοσηλευθούν στα Νοσοκομεία ή στις ΜΕΘ.

Πώς μεταδίδεται;

Ο (Π) ΄΄Φωλιάζει'' κυρίως στη μύτη και στο φάρυγγα των υγιών ατόμων, αλλά και των ασθενών. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια απο τον βήχα και το φτάρνισμα, καθώς και με την επαφή των χεριών μας με μολυσμένες επιφάνειες. Σε Μελέτες από την Πατρίδα μας βρέθηκε ότι το 10-20% των υγιών παιδιών είναι φορείς του μικροβίου, ενώ για εκείνα που πηγαίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς τα ποσοστά είναι υψηλότερα και συχνά υπερβαίνουν το 40%! Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονοκοκκικής νόσου και αναφέρονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι οι εξής:

1. ΌΛΟΙ άνω των 65 ετών,

2. Χρόνιες Πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ, Βρογχικό Άσθμα)

3. Χρόνιες Καρδιοπάθειες

4. Σακχαρώδης Διαβήτης

5. Χρόνια Νεφροπάθεια  ή Ηπατοπάθεια

6. Ανοσοανεπάρκειες, ασθενείς που παίρνουν χρονίως κορτιζόνη και άλλα φάρμακα

7. Ορισμένες Αναιμίες (Δρεπανοκυτταρική, Σπληνεκτομή)

8. Μεταμόσχευση οργάνων

9. Χρόνιοι καπνιστές και άτομα με κατάχρηση αλκοόλ

10. Ενήλικες που ζουν μαζί με παιδιά που πηγαίνουν σε Παιδικούς Σταθμούς

11. Ιατροί και Νοσηλευτικό Προσωπικό 

12. Άτομα που εργάζονται σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλά άτομα (πχ. Εργοστάσια)

Η Μεγάλη Αξία του εμβολιασμού στα ΠΑΙΔΙΑ και τους ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Το 13δύναμο συζευγμένο Πνευμονοκοκκικό εμβόλιο (Prevenar 13), έχει δοκιμασθεί σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου εντάχθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε βρέφη και παιδιά απο τον Απρίλιο του 2000. Διαπιστώθηκε ότι οι λοιμώξεις στα βρέφη και στα παιδιά από τον (Π) και ιδιαίτερα οι σοβαρές μορφές, μειώθηκαν πάρα πολύ. Το εμβόλιο είναι ασφαλές , καθότι έχει εφαρμοσθεί σε έγκριση και χορηγείται σε ενήλικες άνω των 18 ετών.

Από αρκετά χρόνια κυκλοφορεί επίσης το πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του (Π), το οποίο όμως δεν προσφέρει προστασία στα παιδιά. Ωστόσο, είναι πολύ αποτελεσματικό για τους ενήλικες και πρέπει ο εμβολιασμός να επαναλαμβάνεται κάθε 5χρόνια. Σε κάποιες ομάδες ενηλίκων ασθενών, ο Θεράπων Ιατρός μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται να γίνουν και τα δύο εμβόλια.

Στην Ελλάδα το νέο 13δύναμο εμβόλιο κυκλοφορεί απο το 2004 και έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Συνήθως χορηγούνται 4δόσεις, στην ηλικία των 2, 4, 6 και 12-15 μηνών. Οι Ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρει ανοσία εφ'όρου ζωής. Στους ενήλικες ο εμβολιασμός επέφερε πολύ σημαντική μείωση στις λοιμώξεις από τον (Π).

Επιπλέον, το εμβόλιο απέδειξε ότι είχε σημαντική επίδραση και στους ασθενείς που δεν εμβολιάστηκαν, αλλά είχαν συχνή επαφή με τα βρέφη και τα παιδιά που εμβολιάστηκαν. Δηλαδή, το εμβόλιο μειώνει τη συχνότητα μετάδοσης της νόσου, διότι με τον εμβολιασμό στα παιδιά, μέσα στην οικογένεια, προστατεύονται όλα τα άτομα του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τις γιαγιάδες και τους παππούδες , οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο απο την λοίμωξη και τον πιθανό θάνατο.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος από την χρήση του εμβολίου είναι ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά εναντίον του (Π) ελαττώθηκε , και άρα , η θεραπεία των λοιμώξεων από το μικρόβιο είναι ευκολότερη και με λιγότερες επιπλοκές.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ;

Όλοι όσοι ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και η δαπάνη καλύπτεται 100% από τον Ασφαλιστικό Φορέα. Για όλα αυτά πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον θεράποντα Ιατρό ή τους Ειδικούς Ιατρούς.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728