Σταύρος Καρακόζης, MD - Xειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων.


 

Πώς θα βρεις τον κορυφαίο χειρουργό θυρεοειδούς


Το να έχεις έναν έμπειρο χειρουργό δίπλα σου μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.


Σταύρος Καρακόζης, MD  - Xειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων.

            Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς ή έχετε κάποια από τις παθήσεις του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας πιθανότατα σας έχει συστήσει χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τον θυρεοειδή αδένα και η προσωπική σας διάγνωσή θα καθορίσει ποια είναι η πιο κατάλληλη για εσάς. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρείτε έναν έμπειρο, κορυφαίο χειρουργό του θυρεοειδούς, δηλαδή εκείνον που έχει εκτελέσει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση πολλές (πολλές) φορές.  Μόνο εκείνος γνωρίζει να συνδυάζει τη μεγάλη χειρουργική του εμπειρία με την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να επιτυγχάνει την καλύτερη θεραπεία της νόσου με τον πιο ασφαλή τρόπο. Επιπλέον ο κορυφαίος χειρουργός θυροειδούς φροντίζει να οργανώσει μια ομάδα ιατρών εξειδικευμένων και αφοσιωμένων στη χειρουργική του θυρεοειδούς, όπως αναισθησιολόγος, παθολογοανατόμος, ωτορινολαρυγγολόγος, κλπ. 

                                                                                           

Χειρουργική εμπειρία και επιπλοκές

          Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι όσο περισσότερη εμπειρία έχει ο χειρουργός του θυρεοειδούς, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές. Μία μελέτη που διεξήχθη από τη μονάδα νεοπλασματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ, το 2017, ανέφερε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από χειρουργούς που πραγματοποίησαν λιγότερες από 25 χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης θυρεοειδούς ετησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές. Μια ανασκόπηση των φακέλων των ασθενών έδειξε ότι οι γιατροί που έκαναν έξι έως 10 χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς ετησίως είχαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από εκείνους που έκαναν περισσότερες από 25 εγχειρήσεις ετησίως.

          Μια ακόμη μελέτη που διενεργήθηκε το 2016 και δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology-Neck Surgery διαπίστωσε ακόμη ότι οι ασθενείς των οποίων η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς εκτελείται από χειρουργούς μεγάλου όγκου (εκείνοι που εκτελούν περισσότερες από 30 θυρεοειδεκτομές το χρόνο) είχαν μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση από χειρουργούς με λιγότερες εγχειρήσεις ανά έτος). Ο κίνδυνος επιπλοκών ήταν 7,7% και 15,8% αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ειδικοί ιατροί συνιστούν μόνο χειρουργούς που πραγματοποιούν τουλάχιστον 50 χειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς ο χειρουργός πρέπει να αφαιρέσει όλο τον καρκινικό ιστό.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι χειρουργοί που πληρούν αυτό το κριτήριο από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.

Κατά μέσο όρο, το 6% των χειρουργικών επεμβάσεων του θυρεοειδούς οδηγεί σε επιπλοκές ακόμη και στους πιο έμπειρους χειρουργούς. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, διαταραχή του ασβεστίου και βλάβη στο λαρυγγικό νεύρο (της φωνής) η οποία μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ομιλία, στην αναπνοή και στην κατάποση.

Πώς ακριβώς θα κάνετε την έρευνά σας

Υπάρχουν διάφοροι διαδικτυακοί κατάλογοι που προσφέρονται από επαγγελματικές ενώσεις και μη κερδοσκοπικές ομάδες υγειονομικής περίθαλψης που μπορούν να είναι χρήσιμες. Επιπλέον το διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έναν εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων βάσει των κριτικών που λαμβάνει.  Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να κλείσετε μία συνάντηση μαζί του.

Εντατική έρευνα

Για να βρείτε τον καλύτερο χειρουργό, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να ταξιδέψετε σε ιατρό ή ιατρικό κέντρο εκτός της περιοχής σας. Ένας χειρουργός που εκτελεί αποκλειστικά χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς / παραθυρεοειδούς θεωρείται πάντα η καλύτερη επιλογή από έναν γενικό χειρουργό ή έναν χειρουργό κεφαλής / λαιμού. Μόλις βρείτε έναν υποψήφιο, προγραμματίστε ένα ραντεβού και σκεφτείτε να πάτε εκεί με τον σύντροφό σας ή αγαπημένο σας άτομο, ώστε να είστε σίγουροι ότι όλες οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν με κατανόηση.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε περιλαμβάνουν:

• Τι είδους εκπαίδευση έχετε λάβει;
• Πόσες θυρεοειδεκτομές εκτελείτε σε ένα χρόνο;

·       Ποια αποτελέσματα βλέπετε συνήθως για τη συγκεκριμένη πάθηση;

·       Ποιες είναι οι επιπλοκές και σε ποιο ποσοστό συμβαίνουν  στην εγχείρηση που μου προτείνετε;

• Οι επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση είναι μόνιμες ή προσωρινές και πως τις αντιμετωπίζετε;

 • Τι κάνετε για να αποφύγετε επιπλοκές ή να τις διορθώσετε εάν εμφανιστούν στη διάρκεια της εγχείρησης;

·       Την εγχείρηση την κάνετε εσείς ο ίδιος από την αρχή μέχρι το τέλος;

·       Πόσες φορές θα με δείτε μετά την εγχείρηση στο νοσοκομείο και μετά στο ιατρείο σας;

·       Έχετε τον ίδιο αναισθησιολόγο για όλους τους ασθενείς σας;  Ο αναισθησιολόγος που θα με φροντίσει ασχολείται μόνο με τους δικούς σας ασθενείς;

·       Έχετε δική σας ομάδα και ποια είναι τα μέλη της;

Τέλος, αναρωτηθείτε πόσο άνετα και σίγουρα αισθάνεστε για την επιλογή αυτού του χειρουργού.

Ο Σταύρος Καρακόζης, MD με την εξειδίκευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και τη μακροχρόνια εμπειρία του έχει βραβευτεί επανειλημμένως στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. για την παρουσίαση επιστημονικών μελετών για την εφαρμογή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας στη χειρουργική.

Σταύρος Καρακόζης
Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 63, 115 21, Αθήνα ( έναντι Χίλτον )

Τηλέφωνο
210 6980430
www.karakozis.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728