ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΟΥΛΙ -από τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΔΗΜ.ΛΑΦΑΖΑΝΟ

 ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΟΥΛΙ 

(αναμνήσεις νεανικής ηλικίας)

   Την τελευταία Κυριακή κάθε Μάη γίνονται στο ιστορικό Σούλι εορτασμοί, παλαιότερα μεγαλοπρεπείς, σήμερα περιορισμένοι. Έτυχε να υπηρετώ στην Ηγουμενίτσα την τριετία 1968-1971 και βρέθηκα τρεις φορές στους εορτασμούς. Μετάβαση στο Σούλι με υπηρεσιακό αυτοκίνητο, συγκέντρωση στο πλάτωμα, όπου βρίσκεται, συντηρημένο, το σπίτι της Τζαβέλαινας, ανάβαση στο ύψωμα του Αγίου Δονάτου, εκεί που οι Σουλιώτες συνεδρίαζαν, προκειμένου να αποφασίσουν για πόλεμο. Δοξολογία, εκφώνηση πανηγυρικού λόγου και παρακολούθηση μιας εικονικής ανατίναξης του Κουγκίου στον απέναντι λόφο. Έπειτα γεύμα των επισήμων στο πλάτωμα. 

   Κόσμος πολύς, οργανωμένη μετάβαση του μαθητόκοσμου, πραγματικό πανηγύρι, το οποίο η τότε δικτατορική κυβέρνηση προσπαθούσε να λαμπρύνει. Γι’ αυτό και μία χρονιά έφθασε με ελικόπτερο ο Παττακός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προσγειώθηκε απ’ ευθείας στον Άγιο Δονάτο, όπου παρακολούθησε τη Δοξολογία και τον πανηγυρικό λόγο, τον οποίο εκφώνησε ο υπέργηρος (υπουργός στο παρελθόν του Ελευθερίου Βενιζέλου) σουλιώτης στρατηγός Δημήτριος Νοτημπότσαρης. 

   Μιλούσε ο στρατηγός επί μία ώρα. (Είχε δίκιο ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος περιγράφοντάς τον, στο Ημερολόγιό του, στις 10-1-1943, ως έξυπνο, ευφυολόγο και ευφραδή). Έκανε ζέστη. Κουραστήκαμε. Ο Παττακός όρθιος και ακίνητος σε στάση προσοχής. Ο ομιλητής που είχε διάθεση να συνεχίσει, είπε χαμογελώντας «μήπως κουραστήκατε;» Του απάντησε παγερά ο Παττακός «δεν κουράστηκες εσύ να μιλάς, εμείς θα κουραστούμε, που σε ακούμε;» Κρύψαμε το χαμόγελό μας και ανεχτήκαμε τον ομιλητή για είκοσι λεπτά ακόμα. Η υπαίθρια δεξίωση, που ακολούθησε, μας αποζημίωσε για την κούραση. 

   Πήγα άλλη μία φορά στο Σούλι για υπηρεσιακούς λόγους, τότε που εξελίχθηκε το επεισόδιο με το λαγό, όπως έγραψα σε προηγούμενο χρονογράφημα. Πληροφορήθηκα πρόσφατα ότι οι εορτασμοί συνεχίζονται σε μικρή κλίμακα, με τη μετάβαση κυρίως των αρχών και λίγου κόσμου. Άξιζε όμως να εορτάζονται πιο χαρμόσυνα και πανηγυρικά. Το αξίζουν οι ηρωϊκοί Σουλιώτες να τους τιμούμε. Αξίζει στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. 

 Θεόδωρος Λαφαζάνος Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728