ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΜΠΟΥΡΑ



Πως να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Χρυσαυγή Μπούρα
Ψυχολόγος, ΜSc.
Προαγωγή Ψυχικής Υγείας- Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών
Ιατρική Σχολή Αθηνών
Ψυχοθεραπεύτρια- Σύμβουλος Οικογένειας

Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να έχουν απορίες για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και για όσα ακούνε. Τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο μας και εμείς οι γονείς μπορούμε να τα βοηθήσουμε και να κατευνάσουμε τα άγχη τους. Σχετικά με την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να έχουμε κατά νου όταν μιλάμε στα παιδιά:
· Να τους λέμε την αλήθεια, αλλά με έναν τρόπο που μπορούν να την κατανοήσουν. Θα πρέπει να θυμόμαστε: δεν είναι το τι λέμε, αλλά πώς το λέμε. Δεν χρειάζεται να τους δίνουμε περιττές λεπτομέρειες ή να τους μιλάμε με επιστημονική ορολογία που δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Επίσης, είναι σημαντικό να μην τους δίνουμε διπλά μηνύματα λέγοντάς τους ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ενώ εμείς εμφανώς ανησυχούμε.
· Να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά τους και να τους τα καθρεφτίζουμε όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα: «Έχεις ανησυχήσει, σωστά;». Θα πρέπει να τους δείξουμε ότι είναι θεμιτό να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε και γιατί όχι, να εκφράσουμε και εμείς τα δικά μας συναισθήματα!
· Όταν τα παιδιά είναι παρόντα, θα πρέπει να αποφεύγουμε να ακούμε ειδήσεις στην τηλεόραση ή να συζητάμε με άλλους ενήλικες, παρουσία τους. Τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς.
· Παρόλο που τα σχολεία είναι κλειστά και έχουν αναβληθεί όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα για τα παιδιά ως προς την ώρα φαγητού, του παιχνιδιού, του παραμυθιού κτλ. Το πρόγραμμα βοηθάει τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια. Ίσως να είναι ευκαιρία να ανακαλύψετε και μια καινούργια ρουτίνα!
· Να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Να παίζετε μαζί και κάποιες φορές να τα εμπλέκετε και σε δικές σας δραστηριότητες. Όσο μπορείτε, μην αφήνετε τα άγχη σας να σταθούν εμπόδιο στο να απολαύσετε το χρόνο μαζί τους.
Μιλώντας με τα παιδιά μας για δύσκολα θέματα, κινητοποιούμαστε να γίνουμε καλύτεροι γονείς και να δίνουμε απαντήσεις και σε δικά μας ερωτήματα ζωής. Οι συζητήσεις μαζί τους, μας δείχνουν την αναγκαιότητα να είμαστε ψύχραιμοι και να διατηρούμε σταθερό προσανατολισμό. Να θυμάστε ότι κάθε φορά που επικοινωνείτε μαζί τους, δεν τους μεταφέρετε μόνο πληροφορίες, αλλά χτίζετε και τη σχέση σας και τους διδάσκετε δεξιότητες ζωής.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728