ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗ


Η πανδημία και τα παιδιά
Εδώ και τρείς μήνες όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται στην δύνη μια νέας ιώσεως που σε λίγο διάστημα προκάλεσε πανδημία. Κινητοποιήσεις τεράστιες και ανησυχία του Ιατρικού αλλά και Οικονομικού κόσμου με προεκτάσεις σε όλους τους τομείς.
Λίγα ακόμα γνωρίζουμε για τον νέο αυτό ιό τον κορονοϊό ή Covid-19, όπως τον ονομάζουν πιό επιστημονικά. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και νεώτερα γι'αυτόν. Φαίνεται να αλλάζει μορφή, να μεταλλάσσεται και πιθανόν για τον λόγο αυτό σε διαφορετικές περιοχές έχει και διαφορετικές επιπτώσεις.
Μέχρι τα τέλη των προηγούμενων δύο μηνών οι μελέτες είχαν δείξει ότι ο ιός ήταν επικίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα που είχαν ένα επιβαρυμένο ιστορικό (καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, σάκχαρο, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκεια κ.α.). Φαινόταν ότι παιδιά και έφηβοι κάτω των 15 ετών δεν νοσούσαν και ότι η μέση ηλικία των πασχόντων ήταν τα 59 χρόνια. Έλεγαν ότι τα παιδιά ήταν φορείς του ιού, αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα.
Δυστυχώς όμως παρά την αρχική αισιοδοξία φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και τα παιδιά δεν είναι αλώβητα από τον ιό. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι και τα παιδιά είναι ευάλωτα στη λοίμωξη από τον νέο Corona ιό. Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε ότι από 1391 παιδιά που ελέγχθηκαν τα 171 ήταν θετικά στον ιό και τα μισά παιδιά από αυτά είχαν πυρετό, βήχα ή εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό. Να σημειωθεί ότι το 20% των παιδιών ήταν ηλικίας κάτω του έτους, το 25% μεταξύ 1-5 ετών, το 30% μεταξύ 6-10 ετών και το 25% μεταξύ 11-15 ετών. Συνολικά 3 από τα 171 παιδιά χρειάστηκαν αναπνευστήρα και το ένα απεβίωσε. Ένα ποσοστό παιδιών είχαν πνευμονία, αλλά χωρίς συμπτώματα.
Το ότι τα παιδιά μπορεί (όπως και οι ενήλικες) να είναι φορείς χωρίς να νοσούν, αποτελεί κίνδυνο για τη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα επειδή ως ασυμπτωματικά κυκλοφορούν ελεύθερα.
Για τον λόγο αυτό η απομάκρυνση των παιδιών από παππούδες και γιαγιάδες που είναι ευάλωτοι στον ιό είναι επιβεβλημένη. Επίσης τα παιδιά δεν μπορούν τόσο εύκολα όσο οι ενήλικες να τηρήσουν τους επιβαλλόμενους κανόνες υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών, διατήρηση της απόστασης του ενός μέτρου, βήχα,φτέρνισμα). Επίσης ως γνωστόν ο ιός επιβιώνει για μέρες σε πλαστικές επιφάνειες, που αποτελούν κυρίως το υλικό των παιδικών παιχνιδιών.
Κατά συνέπεια, η απομόνωση είναι προς το παρόν η μόνη αποτελεσματική προφύλαξη από την νέα γρίπη. Για μικρούς και μεγάλους. Έτσι ας περιμένουμε να καταλαγιάσει αυτή η μάστιγα με το να "Μένουμε Σπίτι". Τα φάρμακα φαίνεται ότι ετοιμάζονται σχετικά γρήγορα, καθώς και το εμβόλιο που σίγουρα θα κυκλοφορήσει αργότερα και θα μας προστατεύει στο μέλλον. Έτσι η σημερινή κατάσταση θα αποτελέσει μια άσχημη ανάμνηση.
Καλό Πάσχα σε όλους μας αν και θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Μουτεβελής Πέτρος
ΠαιδίατροςPost Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728