ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ-Ιατρικό άρθρο του Σπυρίδων Αρ. Λαφαζάνου-MD, PhD Γενικός Αρχίατρος-Νευροχειρουργός
Με τον όρο Αυχεναλγία εννοούμε το αίσθημα δυσφορίας-πόνου στην περιοχή του αυχένα.
Η αυχεναλγία μπορεί να προκύψει από διαταραχές που αφορούν οποιαδήποτε ανατομική δομή στην περιοχή του λαιμού όπως, οι αυχενικοί σπόνδυλοι με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι μύες, ο οισοφάγος, η τραχεία, οι λεμφαδένες, ο θυρεοειδής αδένας, τα αγγεία και άλλα.
Τα κυριότερα αίτια αυχεναλγίας που αφορούν την ειδικότητα του Νευροχειρουργού είναι τα ακόλουθα:
α) H Aυχενική Σπονδύλωση. Ουσιαστικά με το πέρασμα του χρόνου παρατηρείται εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων , καθίζηση των αντίστοιχων μεσοσπονδυλίων διαστημάτων και βλάβη των αρθρικών αποφύσεων της Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης(Α.Μ.Σ.Σ). Αυτό οδηγεί σε κάποιου βαθμού αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Αντιρροπιστικά , και στο πλαίσιο της διατήρησης της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης, δημιουργείται υπερτροφία των αρθρικών αποφύσεων και πάχυνση του ωχρού συνδέσμου με απώτερο αποτέλεσμα την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα της Α.Μ.Σ.Σ.
β) Η Θλάση του Αυχένα. Ουσιαστικά πρόκειται για κάκωση των μυών και των συνδέσμων της Α.Μ.Σ.Σ συνήθως στο πλαίσιο κάποιας κάκωσης.
γ) Τα Κατάγματα στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Μπορεί να είναι τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας(νεόπλασμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα). Ειδικότερα στα κατάγματα της άνω αυχενικής μοίρας(κάταγμα οδόντος) το άλγος είναι τόσο έντονο που οι ασθενείς χαρακτηριστικά συγκρατούν το κεφάλι με τα χέρια τους κατά τη μετάβαση από την κατάκλιση στην όρθια θέση.
δ) Η Ινιακή Νευραλγία. Οφείλεται στην παγίδευση του μείζονος ινιακού νεύρου που αποτελεί αισθητικό κλάδο της Α2 νωτιαίας ρίζας. Συνήθη αίτια είναι ο τραυματισμός του στο πλαίσιο μίας χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή(κρανιοτομία στην περιοχή του οπισθίου κρανιακού βόθρου), η υπερέκταση της Α.Μ.Σ.Σ, κατάγματα στην ανώτερη αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και άλλα.
ε) Η Αυχενική Δισκοπάθεια. Εάν η πρόπτωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι προς τα πλάγια, συμπτώματα από τα άνω άκρα(άλγος, αιμωδίες, ριζιτικά σημεία) τείνουν να προεξάρχουν του άλγους στην Α.Μ.Σ.Σ. Εάν η πρόπτωση του δίσκου είναι κεντρική , και είναι συμπτωματική , τότε δεν υπάρχει άλγος στην Α.Μ.Σ.Σ στις περισσότερες περιπτώσεις, και προεξάρχουν συμπτώματα από την πίεση του νωτιαίου μυελού(μυελοπάθεια).
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αυχεναλγία αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα (ανάπαυση , παυσίπονα, φυσικοθεραπείες). Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται όταν τα συντηρητικά μέτρα δεν επιφέρουν ανακούφιση από τον πόνο ή σε περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικό νευρολογικό έλλειμμα (αδυναμία των άκρων).