Άρθρο του κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΟΡΟΜΗΛΑ-Ιατρού ΩΡΛ

 

ΒΡΑΧΝΑΔΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ

 

rag2

Οι μεταβολές στη χροιά, την τονικότητα και στην ένταση της φωνής εκτός του ότι μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με μία δεδομένη συναισθηματική κατάσταση ,μπορούν να δώσουν πληροφορίες και να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρότερων προβλημάτων.

Αναφέρουμε 5 από τα κυριότερα που ως ωτορινολαρυγγολόγοι τα βλέπουμε καθημερινά

  1. Φωνή βραχνή και αίσθημα κόμπου στο λαιμό μπορεί να είναι σημείο γαστρολαρυγγικής παλινδρομικής νόσου που δημιουργεί οίδημα και φλεγμονή των φωνητικών χορδών δίνοντας φωνή βραχνή και βήχα.
  2. Φωνή αρκετά βραχνή για πάνω από 4 εβδομάδες μπορεί να είναι σημείο καλοήθους ή κακοήθους εξεργασίας του λάρυγγα.
  3. Φωνή χοντρή ή λεπτή μπορεί να σημαίνει πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα λόγω των ορμονικών διαταραχών που προκαλούνται.
  4. Φωνή αδύναμη ή μονότονη μπορεί να υποκρύπτει Νόσο του Parkinson.
  5. Φωνή χωρίς ένταση, έκταση και βραχνή μπορεί να βρεθεί σε παράλυση των φωνητικών χορδών ή οποία με τη σειρά της μπορεί να υποκρύπτει τραύμα, λοίμωξη, όγκο στο λάρυγγα ή στον πνεύμονα.

Η αλλαγή στη χροιά της φωνής είναι σημαντικό να διερευνάται εγκαίρως από τον ΩΡΛ και όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκεί να διαγνωσθούν έγκαιρα.

 Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο;

Όταν κάποιος παρουσιάζει βράγχος φωνής περισσότερες από 4 εβδομάδες τότε είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει βιντεοενδοσκόπηση ρινός, φάρυγγος, λάρυγγος και στροβοσκόπηση για πληρέστερο έλεγχο των φωνητικών χορδών, καθώς και παραπομπή για έλεγχο θυρεοειδούς.

Επειδή ο καρκίνος του λάρυγγα στα αρχικά του στάδια έχει λίγες ή καθόλου εκδηλώσεις, οι καπνιστές και αυτοί που καταλώνουν αλκοόλ, παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, θα πρέπει προληπτικά και σε ετήσια βάση να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο.

Αν υπάρχει ένδειξη κακοήθειας, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μικρολαρυγγοσκόπηση, λήψη ιστού για βιοψία και πλήρη αφαίρεση της βλάβης με διάφορες τεχνικές ανάλογα με τη σταδιοποίηση της νόσου.

Ο ασθενής που παραπέμπεται για πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο, θα εξετασθεί με την πιο σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα και θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση που είναι απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί η ίαση.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728