Πόσο σημαντικό είναι να τρώμε μαζί με τα παιδιά μας;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντικό είναι να τρώμε όλοι μαζί, με τα παιδιά μας;

Η αλήθεια είναι ότι, όσο και αν σαν ιδέα σίγουρα αρέσει σε όλους, τελικά μέσα στα τρελά ωράρια και την πίεση της καθημερινότητας, κάποιοι καταλήγουν απλά να ταίζουν τα παιδιά τους, “για να τελειώνουν” και να μπορέσουν να προλάβουν όλα τα υπόλοιπα. Αν ξέραμε όμως πόσα σημαντικά οφέλη έχει η διαδικασία του να καθόμαστε όλοι μαζί σαν οικογένεια και να τρώμε, μήπως θα αλλάζαμε λίγο τα πράγματα; 

Αυτήν την απάντηση μας δίνει η Χρυσαυγή Μπούρα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Οικογενειακή Σύμβουλος (MSc- Ιατρική Σχολή Αθηνών), η οποία υπερτονίζει στο Genius Mom την υπέρτατη αξία του να γινόμαστε συνδαιτυμόνες μαζί με τα παιδιά μας, κάθε μέρα ή όσο πιο συχνά μπορούμε. 

‘Μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, έχει μεγάλη σημασία να προσπαθούμε να βρίσκουμε χρόνο να τρώμε όλοι μαζί, όποτε είναι εφικτό, καθότι η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι πολύ πιο ωφέλιμη, απ’ όσο είχαμε φανταστεί.

Γιατί είναι σημαντικό;

  • Είναι ευκαιρία για τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα και περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί
  • Εισάγει τα παιδιά στην μοναδική «κουλτούρα» που έχει κάθε οικογένεια: στις αξίες και στις συνήθειες της
  • Για τα παιδιά βιώνεται σαν σημαντικό γεγονός. Τους δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και «ανήκειν»
  • Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, καθώς μαθαίνουν τρόπους καλής συμπεριφοράς και συνεργασίας
  • Αναπτύσσεται ο προφορικός λόγος και το λεξιλόγιο των παιδιών, μέσα από τις συζητήσεις με τους γονείς που πραγματοποιούνται σε ευχάριστο κλίμα
  • Συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση υγιών συνηθειών διατροφής, από την ποικιλία τροφών, αλλά και από το δικό μας παράδειγμα.

Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και τα παιδιά στην διαδικασία. Μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του γεύματος, στο στρώσιμο του τραπεζιού και στο μάζεμα μετά το γεύμα. Έτσι, ενισχύουμε την υπευθυνότητά τους και τους δείχνουμε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά τους!

Γι’ αυτό λοιπόν, μπορείτε να καθιερώσετε τα οικογενειακά γεύματα με τη συχνότητα που σας εξυπηρετεί και να τα εμπλουτίσετε με πολύ συζήτηση, μοίρασμα και αγάπη!’ .

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728