ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ (ο μεγαλέμπορος)


 Πρόσφατα βρέθηκε από αρφαραίο ιστοριοδίφη ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ της 24-8-1935, γραμμένο από τον Δημήτριο Γεωργ. Μπούρα, το οποίο αναφερόταν στην καταγωγή της οικογένειας Κάρτσωνα από τη μεγαλύτερη οικογένεια των Μπουραίων. Μας κίνησε την περιέργεια, δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν και έπρεπε να τον βρούμε. Φυσικά το έργο ανατέθηκε σε μένα, γνώστη και μελετητή των αρχείων του χωριού και προ παντός ορεξάτο για τέτοιες αναζητήσεις. 

   Τον εντόπισα στα Μητρώα Αρρένων, γεννημένο στο Αρφαρά το 1864. Δεν ήταν γραμμένος στο Δημοτολόγιο της Κοινότητας, του 1915, άρα είχε μετοικίσει νωρίτερα. Τον βρήκα, μαζί με τον αδελφό του Νικήτα, στο γενεαλογικό δέντρο των Μπουραίων (που αρχίζει από το 1704), έργο του αείμνηστου δασκάλου Νικολάου Αλεξ. Μπούρα, πρώτου εξαδέλφου του αναζητούμενου, με τη σημείωση ότι έμεναν στην Καλαμάτα. 

   Ζήτησα πληροφορίες από τη Σοφία Μπούρα κόρη του Στυλιανού, πρωτεξαδέλφου του αναζητούμενου. Αυτή με παρέπεμψε στον εξάδελφό της Νικήτα Πτωχούλη, κάτοικο ήδη Κοζάνης, του οποίου η μητέρα, ήταν ανεψιά του αναζητούμενου. Και όλες οι απορίες λύθηκαν. 

   Ο Δημήτριος Γεωργ. Μπούρας ανήκε στον λεγόμενο κλάδο των Μπουρονικηταίων, τα περισσότερα μέλη του οποίου έφυγαν νωρίς από το χωριό για Αθήνα, Πειραιά και Καλαμάτα. Μαζί με τον αδελφό του τον Νικήτα ήταν μεγαλέμποροι σιτηρών στην Καλαμάτα, φέρνοντας σιτηρά από την Λάρισα. Παρέμεινε άγαμος και ήταν γνωστός ως «μπαρμπα-Δημήτρης». Το δημοσίευμα δείχνει ότι είχε αρκετές γραμματικές γνώσεις. Αναφερόταν στο γεγονός ότι η οικογένεια Κάρτσωνα αποσπάστηκε από την οικογένεια των Μπουραίων, άρα θα είχε γνώση του γενεαλογικού δέντρου ή θα είχε ενημερωθεί από τον συντάκτη και ξάδελφό του δάσκαλο. Ίσως να είχε ο ίδιος διατηρήσει στην μνήμη του τις γνώσεις αυτές, όπως μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά. Ποιος όμως ήταν ο λόγος για να προβεί στο δημοσίευμα; 

   Εδώ θα λειτουργήσει η φαντασία μου. Τη εποχή εκείνη (1935) οι Καρτσωναίοι διέπρεπαν στην πολιτική, έχοντας εκλέξει το δεύτερο κατά σειρά βουλευτή Νικόλαο Στ. Κάρτσωνα (1887-1975) μετά από τον προηγούμενο Δημήτριο Ιωαν. Κάρτσωνα (1827-1897), ενώ στο Αρφαρά ήταν Πρόεδρος της Κοινότητας ο αδελφός του βουλευτή Παναγιώτης. Δύο βουλευτές οι Καρτσωναίοι, κανέναν οι Μπουραίοι, που στον αριθμό ήταν υπερδιπλάσιοι. Ίσως να ήθελε να δείξει ότι και αυτοί, οι προβεβλημένοι, κατάγονταν από τους Μπουραίους. Ίσως. Στην αναπτυγμένη κοινωνικά Καλαμάτα τέτοιες σκέψεις και ενέργειες δεν ήταν απίθανες. 

   Εμείς σήμερα θαυμάζουμε της ενέργειά του για ενημέρωση του κοινού και τον κατατάσσουμε (μαζί με τον ξάδελφό του δάσκαλο) στους πρώτους ιστοριοδίφες του χωριού, που και σήμερα διαθέτει περισσότερους του ενός. 

Θεόδωρος Δ. Λαφαζάνος 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728