Αλλεργίες και Τροφικές Δηλητηριάσεις από τα ΤΡΟΦΙΜΑ-ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛ.ΜΠΟΥΡΑ

 Αλλεργίες και Τροφικές Δηλητηριάσεις από τα ΤΡΟΦΙΜΑ 
Α) Αλλεργία από τις τροφές

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση των αλλεργιών που σχετίζεται με τις αλλαγές στο Περιβάλλον. Οι τροφικές αλλεργίες το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ εμφανίζονται κάπως συχνότερα, λόγω του ότι η διατροφή μας είναι λίγο διαφορετική. Δηλαδή, τρώμε συχνότερα στα εστιατόρια και καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά. Στους ενήλικες η συχνότητά τους είναι περίπου 4%. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο (6 – 8%). Πιο συχνή από την αλλεργία σε κάποια τροφή είναι η Δυσανεξία, όπως για παράδειγμα στη λακτόζη (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) που μας προκαλούν φούσκωμα, ή πόνο στην κοιλιά, παραγωγή αερίων και διάρροια. Στα μικρά παιδιά η συχνότερη αλλεργία οφείλεται στο ΓΑΛΑ, το ΑΥΓΟ και τα ΦΥΣΤΙΚΙΑ. Στους ενήλικες, εκτός από αυτές, οι κυριότερες αλλεργιογόνες τροφές είναι: Τα ψάρια, τα οστρακοειδή (γαρίδες, αστακοί), οι ξηροί καρποί με κέλυφος (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια). Επίσης, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα πεπόνια, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Σήμερα, υπάρχουν ανησυχίες για αλλεργίες και για τις γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, όπως η ντομάτα και η σόγια. Να τονίσουμε εδώ, ότι πολλές τροφές περιέχουν χρωστικές και συντηρητικά,με τους γνωστούς κινδύνους.

 Η τροφική αλλεργία παρουσιάζεται με 3 μορφές:

 1. Την ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ, η οποία είναι και η σοβαρότερη, που ευτυχώς δεν συμβαίνει τόσο συχνά. 

2. Το στοματικό αλλεργικό σύνδρομο, που είναι ο κανόνας και παρέρχεται γρήγορα, χωρίς συνέπειες. Εκδηλώνεται με κνησμό στα χείλη και στο στόμα, μετά την επαφή με την τροφή.

 3. Γαστρεντερική αλλεργία: Στον ασθενή μπορεί να εκδηλωθεί με ναυτία, εμετό, πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά και διάρροια.

 4. Κνίδωση του δέρματος (πετάλες) εξ' επαφής με τις τροφές ζωικής ή φυτικής προέλευσης. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πώς να αποφύγουμε τα αλλεργιογόνα στις τροφές. Εάν είμαστε αλλεργικοί, δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε πχ το γάλα, ή τα φιστίκια, γιατί αυτό είναι μια επικίνδυνη απλούστευση. Τα ευπαθή άτομα πρέπει να γνωρίζουν πόσο ύπουλα μπορεί να βρίσκεται μέσα στην τροφή ένα ένοχο αλλεργιογόνο.

 Για παράδειγμα: a) Τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση όταν φάνε τόννο σε κονσέρβα, ή όταν τρώνε κάποιες καραμέλες με χρωστικές, διότι σε αυτά εμπεριέχονται προϊόντα γάλακτος.

 b) Άτομα με αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία όταν πχ επάνω στα μακαρόνια βάλουν σάλτσα του εμπορίου (που εμπεριέχει φυστικοβούτυρο).

 Χρήσιμες Οδηγίες 

1. Οι ασθενείς που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα και τα άτομα με Αλλεργίες στις τροφές, πρέπει πριν από τις διακοπές να συμβουλεύονται τον Ιατρό τους. 

2. Στην εξοχή ή στις διακοπές οι Αλλεργικοί ασθενείς να έχουν μαζί τους ΟΛΑ τα απαραίτητα φάρμακα (Κορτιζόνη, Αντισταμινικά, Εισπνεόμενα aerosols, ή σε κάποιες περιπτώσεις, ένεση Αδρεναλίνης)

 3. Για μακρινά ταξίδια και διαμονή στο Εξωτερικό, καλό είναι να ζητήσετε από τον Θεράποντα Ιατρό σας γνωμάτευση για το ποια φάρμακα παίρνετε. Εάν έχετε κάποια αλλεργία (πχ σε τροφή) πρέπει να έχετε μαζί σας σημείωμα στην γλώσσα της χώρας του προορισμού σας, για να την αποφύγετε.

 4. Οι ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα στα εστιατόρια να αποφεύγουν να βάζουν στις σαλάτες σάλτσες (dressings), γιατί κάποιες από αυτές περιέχουν Δισουλφίδια και άλλες ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν Ασθματική Κρίση. 

Β) Καλοκαίρι: Τροφικές Δηλητηριάσεις και Γαστρεντερίτιδες 

Το καλοκαίρι η συχνότητα των τροφικών δηλητηριάσεων διπλασιάζεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν βασική αιτία κακής συντήρησης των τροφίμων και ανάπτυξης μικροβίων σε αυτά. Το 80% περίπου των κρουσμάτων οφείλεται σε φαγητό έξω από το σπίτι. Οι Γαστρεντερίτιδες στο 95% των περιπτώσεων προκαλούνται από Ιούς, σπανιότερα από τον Ιό Ηπατίτιδας Α, και από Μικροοργανισμούς, όπως Σαλμονέλα, E. Coli, Listeria, κλπ. Η πάθηση μπορεί να είναι απλή, σε άλλες όμως περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρή, και να χρειάζεται νοσηλεία στο Νοσοκομείο.

 Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; 

 Εάν υπάρχει πυρετός (πάνω από 38 οC), ή βλέννες και αίμα στα κόπρανα. 

 Εάν ο ασθενής ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, όπως: Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια Νοσήματα (πχ Διαβητικοί, Καρδιοπαθείς, κλπ). 

Πρακτικές Συμβουλές 

1. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα Αυγά, τα Γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα τα παγωτά), διότι είναι τα πλέον ευάλωτα τρόφιμα. 

2. Να αποφεύγουμε την αγορά και την κατανάλωση Νερού και Αναψυκτικών που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. 

3. Πριν από την προετοιμασία του φαγητού, να πλένουμε καλά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι, τις επιφάνειες της κουζίνας που θα ετοιμάσουμε το φαγητό και τα σκεύη μαγειρικής. 

4. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά να τα πλένουμε καλά, με άφθονο τρεχούμενο νερό. 

5. Να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά την τουαλέτα, ή την επαφή με κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, στους χώρους αυτούς να γίνεται συχνός καθαρισμός και απολύμανση.

 6. Να αποφεύγουμε τις επαφές με άτομα που έχουν “ύποπτα” συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάποιο σύμπτωμα, πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον Θεράποντα Ιατρό μας! 



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728