Η πρόληψη των λοιμώξεων του Αναπνευστικού Συστήματος-Άρθρο Του Αθανασίου Ηλ.Μπούρα


 Η πρόληψη των λοιμώξεων του Αναπνευστικού Συστήματος. - Πώς να ενισχύσουμε το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα.

Με την αρχή του Φθινοπώρου και την έναρξη των Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών αρχίζουν να εμφανίζονται με σημαντική συχνότητα οι Ιώσεις και οι Μικροβιακές Λοιμώξεις του Αναπνευστικού Συστήματος. Το φαινόμενο αυτό γίνεται εντονότερο τον Χειμώνα λόγω του κρύου. Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν στον Παιδικό Σταθμό. Δηλαδή, λόγω του συνωστισμού με τα άλλα παιδάκια, παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες Ιώσεις, οι οποίες μεταφέρονται στην οικογένειά τους. Έτσι αρρωσταίνουν και οι γονείς και οι παππούδες, που λόγω της ηλικίας τους κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή οι Λοιμώξεις του Αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση και ίσως εισαγωγή στο Νοσοκομείο.

 Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

 1. Οι ηλικιωμένοι 

2. Τα άτομα που πάσχουν από Χρόνιες Πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ, Βρογχικό Άσθμα)

 3. Οι Καρδιοπαθείς 

4. Οι Διαβητικοί 

5. Ασθενείς με Ανοσοανεπάρκεια, που παίρνουν κορτιζόνη κλπ.

 6. Οι Νεφροπαθείς κλπ

. Όλοι οι παραπάνω ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα, ΟΛΟΙ όσοι ανήκουν στις ομάδες αυτές, πρέπει να κάνουν το Εμβόλιο της Γρίπης κάθε χρόνο, και το Εμβόλιο του Πνευμονιοκόκκου κάθε πενταετία ή το ισόβιο. 

 Επίσης, ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν:

  Οι χρόνιοι καπνιστές

  Οι Ιατροί και το Νοσηλευτικό προσωπικό 

 Οι εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς η Παιδικούς Σταθμούς 

 Άτομα που εργάζονται σε Κέντρα Φροντίδας ή άλλα Ιδρύματα (πχ Οίκοι Ευγηρίας), ή σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλά άτομα (πχ εργοστάσια, καφενεία, οδηγοί λεωφορείων και ταξί κλπ) 

 Γενικά, κινδύνους έχουμε ΟΛΟΙ μας, ιδιαίτερα εάν είμαστε πολύ κοινωνικοί και συναναστρεφόμαστε με πολλά άτομα, ή εάν μετακινούμαστε καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από τα προαναφερθέντα αντιλαμβανόμαστε ότι τους 6 μήνες του Φθινοπώρου και του Χειμώνα υπάρχει η αλυσίδα των Λοιμώξεων, που ο ένας μολύνει τον άλλο. Εάν αρρωστήσουμε, μειώνεται η άμυνα του οργανισμού μας μέχρι την πλήρη ανάρρωση. Τι συμβαίνει όμως στο διάστημα αυτό; Εάν δεν προσέξουμε τις επαφές μας, μπορεί να αρρωστήσουμε ξανά, διότι η μία Ίωση ή Λοίμωξη προδιαθέτει για την επόμενη. Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να έχουμε πολύ στενή επικοινωνία με τον Ιατρό μας. 

Πώς θα ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας για να καταπολεμήσει καλύτερα τις Λοιμώξεις αυτές; 

 Με διάφορους τρόπους, όπως:

 1. Φάρμακα: Από αρκετά χρόνια κυκλοφορούν φάρμακα που ενισχύουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα και άρα μειώνουν δραστικά την συχνότητα και την βαρύτητα των Λοιμώξεων. Συνιστώνται ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι ασφαλή, πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα Ιατρού.

 2. Φυτικές ουσίες: Είναι ειδικές και έχουν δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα. Κάποιες έχουν σαν βάση τα εκχυλίσματα φύλλων ελιάς (περιέχουν ελαιοευρωπαΐνη, ελενολικό οξύ κλπ), τα οποία παρέχουν σημαντικές ευεργετικές βιολογικές δράσεις στο Αναπνευστικό και εν γένει στο Ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης η Σπιρουλίνα, η Εχινάκεια, η Αλόη κλπ.

 3. Οι βιταμίνες, και ιδιαίτερα εκείνες που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Μεγάλη σημασία για την προστασία του οργανισμού μας από τις λοιμώξεις και ιδιαίτερα τις αναπνευστικές, έχει η βιταμίνη D, της οποίας τα επίπεδα μπορούμε να μετρήσουμε στο αίμα. Η βιταμίνη D εκτός που μας προστατεύει τα οστά μας, έχει γενικότερα ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Το Καλοκαίρι, λόγω της έκθεσής μας στον ήλιο, τα επίπεδά της είναι συνήθως φυσιολογικά. Το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, πολλοί από εμάς δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο (διότι η βιταμίνη D απορροφάται από το δέρμα), ή δεν τρώμε αρκετή ποσότητα γαλακτοκομικών, τα επίπεδά της είναι πολλές φορές χαμηλά. Το γεγονός αυτό δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Με την επιβεβαίωση των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα, ο Ιατρός θα συστήσει κάποιο σκεύασμα στον ασθενή, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε τα επίπεδά της να φτάσουν στα φυσιολογικά.

 Για όλα τα παραπάνω πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για την Υγεία μας γενικότερα, αλλά και για την ενίσχυση του οργανισμού μας η Μεσογειακή Διατροφή (πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, μέλι, κλπ). Τέλος, τον Χειμώνα βοηθούν πολύ και τα ροφήματα – αφεψήματα, όπως το φασκόμηλο, το δίκταμο, το τσάι κλπ.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728