Οι ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Την Άνοιξη Και Το Καλοκαίρι Οι Κίνδυνοι Από Τα Έντομα.-Άρθρο του Αθανασίου Ηλ.Μπούρα

 Οι ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Την Άνοιξη Και Το Καλοκαίρι Οι Κίνδυνοι Από Τα Έντομα.

Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στο τι πρέπει να προσέχουν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι οι ασθενείς που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα και Αλλεργική Ρινίτιδα. Σήμερα, θα τονίσουμε τους κινδύνους από τα τσιμπήματα των Σφηκών, των Μελισσών, των Κουνουπιών και λοιπών εντόμων, για να έχουμε καλύτερη ενημέρωση και να περάσουμε την περίοδο αυτή ανέμελα, χωρίς σοβαρά απρόοπτα για την υγεία μας.

 Α) Αναφυλαξία από νυγμούς Υμενοπτέρων (Μέλισσες – Σφήκες)

 Κατά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι εκτιθέμεθα πιο πολύ στην ύπαιθρο και στη θάλασσα. Έτσι, διατρέχουμε μεγαλύτερους κινδύνους από τα έντομα, από θαλάσσιους οργανισμούς κλπ. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να παρουσιαστούν από τα τσιμπήματα: 1) Σφηκών και Μελισσών, 2) Μέδουσες (τσούχτρες) που είναι άφθονες στις θάλασσές μας, 3) Ένα είδος Αλογόμυγας (Davanus spp). Η αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνει συμπτώματα όπως: Κνίδωση (πετάλες και καντήλες στο δέρμα), αγγειοοίδημα, βρογχόσπασμο, οίδημα λάρυγγος και την πιο σοβαρή και απειλητική για την ζωή μορφή, που είναι η ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ. H Αναφυλαξία από το δηλητήριο Μελισσών και Σφηκών είναι στην Ελλάδα σχετικά συχνή και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σε περίπτωση Αλλεργίας στον ασθενή, συμβαίνει γενικευμένη κνίδωση στο δέρμα, σε διάστημα μισής με δύο ωρών. Στην αναφυλαξία, μέσα σε 5 – 10' παρουσιάζεται πτώση αρτηριακής πιέσεως (αναφυλακτικό shock), με κίνδυνο θανάτου! Το δηλητήριο των σφηκών και των μελισσών μπορεί να προκαλέσει μικρές τοπικές αντιδράσεις στο σημείο νυγμού, αλλά και γενικευμένες. Οι σφήκες δεν αφήνουν κεντρί όταν τσιμπούν, σε αντίθεση με τις μέλισσες που το αφήνουν, και το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί από τον θεράποντα Ιατρό. Το σωτήριο φάρμακο είναι η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ που κυκλοφορεί σε ενέσεις. Οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί στις σφήκες και στις μέλισσες πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευθούν τον Ιατρό τους, και να έχουν μαζί τους στην εξοχή τις ενέσεις Αδρεναλίνης, Κορτιζόνη και Αντιϊσταμινικά χάπια. Εάν συμβεί τέτοιο τσίμπημα, εκτός από την ένεση της Αδρεναλίνης, ο ασθενής ΠΡΕΠΕΙ να εξετασθεί στο Νοσοκομείο, ή στο Κέντρο Υγείας για αρκετές ώρες, γιατί η σοβαρή αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ώρες μετά το τσίμπημα. Σήμερα, η πλέον επιτυχής θεραπεία πρόληψης για την αλλεργία στα υμενόπτερα είναι η απευαισθητοποίηση (Ανοσοθεραπεία), με ειδικές ενέσεις που χορηγούνται για κάποιο χρονικό διάστημα, με επιτυχία περίπου 95%. 

Πώς να αποφύγουμε τους νυγμούς από σφήκες και μέλισσες 

 Να μην περπατάμε ξυπόλητοι στο γρασίδι, γιατί οι μέλισσες και οι σκούρκοι προτιμούν ιδιαίτερα το λευκό τριφύλλι, που βρίσκεται στα παρτέρια των κήπων. 

 Να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε δουλειές στην αυλή ή στον κήπο.  Ποτέ μην προσπαθούμε να χτυπήσουμε ένα έντομο που πετάει. Εάν χρειαστεί, να το διώξουμε απαλά ή να περιμένουμε υπομονετικά να φύγει. 

 Να μην πίνουμε από ανοικτά κουτάκια αναψυκτικών. Τα έντομα που έχουν κεντρί έλκονται από το γλυκό υγρό και μπαίνουν μέσα.

  Όταν τρώμε στην ύπαιθρο, πρέπει να έχουμε συνεχώς την τροφή καλυμμένη. 

 Οι κάδοι απορριμμάτων που είναι έξω από το σπίτι, θα πρέπει να κλείνονται με καπάκια που εφαρμόζουν καλά. 

 Να αποφεύγουμε αρώματα, κολόνιες, σπρέι μαλλιών και αποσμητικά σώματος με γλυκό άρωμα.  Να αποφεύγουμε ρούχα με έντονα χρώματα. 

 Οι σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί Αλλεργίες στα τσιμπήματα από τα κουνούπια, σκνίπες, άλλα έντομα, ή μυρμήγκια. 

Β) Οι κίνδυνοι από τα ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ και πώς να τους αποφύγουμε.

 Υπάρχουν αρκετά νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών, όπως: Ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Zika, λιγότερο συχνά η Ελονοσία και άλλα που αφορούν άλλες τροπικές χώρες. Για την Ελλάδα, έχουμε σε κάποιες περιοχές (Ανατολική Αττική, Μαραθώνα κλπ) αρκετά περιστατικά από τον ιό του Δ. Νείλου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν διαμένουμε σε περιβάλλον με πολλά νερά και δέντρα, ή κοντά σε βάλτους, γιατί εκεί υπάρχουν πολλά κουνούπια. Η λοίμωξη από τον ιό του Δ. Νείλου μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, και ΟΧΙ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από τα άτομα που μολύνονται, το 80% δεν έχουν συμπτώματα, περίπου το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (Νευρολογικές εκδηλώσεις), που μπορούν να καταλήξουν σε χρόνιες διαταραχές και θάνατο (!). Κινδυνεύουμε ΟΛΟΙ, περισσότερο όμως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και με υποκείμενα νοσήματα. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μεσολαβούν 2 – 14 ημέρες. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο έναντι του ιού.

 Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

 1. Να μειώσουμε τον πληθυσμό τους στο σπίτι. Αυτό θα γίνει με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), την χρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, την χρήση εντομοκτόνων του αέρα, με ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, και την χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους. 

2. Να απομακρύνουμε σχολαστικά το στάσιμο νερό από λεκάνες, γλάστρες και άλλα μέρη του κήπου μας, διότι εκεί προσελκύονται τα κουνούπια και γεννούν τα αβγά τους.

 3. Να ποτίζουμε κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. 

4. Προσοχή μετά το σούρουπο, διότι συνήθως υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα και τσιμπήματα από τα κουνούπια.

 5. Να κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα. 

6. Κατάλληλα ενδύματα (ανοιχτόχρωμα με μακρυά μανίκια και φαρδιά ρούχα). 

7. Με εντομοαπωθητικά όπου χρειάζεται, στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, με τις αυστηρές οδηγίες χρήσης (όχι στα παιδιά κλπ). 

Για όλα αυτά το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες (www.keelpno.gr, Τηλ.: 210 5212054



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728