Το ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ και η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ-Άρθρο του Αθανασίου Ηλ.Μπούρα

 Το ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ και η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

 Οι εξάρσεις την Άνοιξης & το Καλοκαίρι Η συχνότητα του Βρογχικού Άσθματος (Β.Α.) και της Αλλεργικής Ρινίτιδας (Α.Ρ.) κατά τα τελευταία 20 χρόνια, και ιδιαίτερα στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά τόσο στην χώρα μας, όσο και Διεθνώς. Το Βρογχικό Άσθμα χαρακτηρίζεται ως μια σύγχρονη επιδημία, και είναι πιο συχνό στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές. Οι περισσότεροι ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα πάσχουν επίσης από αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης, αρκετοί οι ασθενείς που υποφέρουν από εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί ταυτόχρονα να εμφανίσουν συμπτώματα βρογχικού άσθματος. Η Α.Ρ. μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, και να εμφανίζεται σε όλες τις εποχές και να επιπλακεί με συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως Ιγμορίτιδες και Ωτίτιδες.

 Στην Πατρίδα μας, τα εποχιακά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως την Άνοιξη από τον Μάρτιο μέχρι Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν και στις αρχές του Φθινοπώρου. Τα κλασικά συμπτώματα του ΒΡΟΓΧΙΚΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ είναι: Η δύσπνοια, βάρος ή σφίξιμο στο στήθος, συριγμός στην αναπνοή και ο βήχας. Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ στον ασθενή παρουσιάζει: Ρινική καταρροή, συμφόρηση ή απόφραξη, παροξυσμικό φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη, στον ουρανίσκο και στο φάρυγγα, βραχνάδα ή και επιπεφυκίτιδα στα μάτια. Τα ενοχλήματα μπορεί να είναι ελαφρά, αλλά και ενοχλητικά. Μπορεί όμως να γίνουν σοβαρά και συνεχή που να μας εμποδίζουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες και στην εργασία μας, και να μας θέτουν σε κίνδυνο όταν οδηγούμε.

 Σήμερα υπάρχουν τόσο για το Β.Α. όσο και την Α.Ρ. αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα, που αποτελούνται βασικά από εισπνεόμενα Aerozols κ.λπ.. Ο θεράπων Ιατρός με την συνεργασία Ειδικών Πνευμονολόγων και Αλλεργιολόγων μπορούν να εντοπίσουν σε τι αλλεργιογόνα ο ασθενής είναι αλλεργικός (Αλλεργικά τεστ κ.λπ.). Το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία του Β.Α./Α.Ρ. είναι η άριστη και συνεχής συνεργασία του ασθενή με τους Ιατρούς του για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία των παροξύνσεων (π.χ. την Άνοιξη, μετά από Ιώσεις), καθώς και την σωστή θεραπεία συντήρησης. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση του κάθε ασθενή για την ασθένειά του. 

Αλλεργιογόνα Δέντρα και Φυτά 

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι: Τα δένδρα όπως π.χ. η ελιά, τα πεύκα, η λεύκα. Επίσης, οι θάμνοι π.χ. το λυγούστρο. Τα δημητριακά, τα αγρωστώδη (φυτά των αγρών). Τα διάφορα ζιζάνια, όπως το περδικάκι, το οποίο φύεται σε πολλά μέρη της χώρας και είναι το πιο συχνό αλλεργιογόνο της Ελληνικής υπαίθρου και ανθίζει όλες τις εποχές. Το κάθε περδικάκι σε κάθε εποχή παράγει περίπου 1 εκατομμύρια γύρεις. Η γύρη της ελιάς μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 160 χιλιόμετρα, και των πεύκων μερικές εκατοντάδες μέτρα. Στα ευαισθητοποιημένα άτομα για την πυροδότηση των αλλεργικών συμπτωμάτων απαιτούνται περίπου 100 γύρεις. Η ανθοφορία τους ξεκινάει τον Φεβρουάριο (π.χ. κυπαρίσσι) φθάνει στο ζενίθ τον Απρίλιο - Μάιο (Περδικάκι, ελιά) και σταδιακά τελειώνει στις αρχές καλοκαιριού. Εκτός από τις γύρεις, οι σπόροι των Μυκήτων μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες, καθότι οι συγκεντρώσεις τους στον αέρα αυξάνονται το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο.

 Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τις γύρεις

 1) Μην κυκλοφορείτε έξω όταν φυσάει αέρας. 

2) Κατά την διάρκεια της ημέρας τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά. Η σωστή χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων τους ζεστούς μήνες βοηθάει. Στα κλιματιστικά πρέπει κάθε άνοιξη να γίνεται χημικός καθαρισμός και αλλαγή των φίλτρων, για να μην αναπτυχθούν μύκητες.

 3) Όταν οδηγούμε αυτοκίνητο τα παράθυρα να είναι κλειστά με ανοιχτό το κλιματιστικό και η εσωτερική ανακύκλωση αέρα. 

4) Οι οδηγοί με δίκυκλα να έχουν το τζάμι του κράνους κατεβασμένο 

5) Αποφεύγετε τις εκδρομές στην εξοχή κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών στα οποία έχετε αλλεργία. 

6) Ορισμένες γύρεις είναι μεγάλες και βαριές (π.χ. πεύκου) και για να δράσουν πρέπει τα δέντρα να είναι δίπλα στο ασθενή. Αποφύγετε να περνάτε κάτω από τα πεύκα.

 7) Μετά από πολύωρες εξωτερικές δραστηριότητες, μέσα στο σπίτι να κάνουμε μπάνιο και να αλλάζουμε αμέσως τα ρούχα μας, ώστε να απομακρυνθεί η γύρη και τα σπόρια μυκήτων από το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα μας. 

8)Όταν ασχολείσθε με κηπουρικές εργασίες να χρησιμοποιείτε ειδική μάσκα. Οι εργασίες στον κήπο ιδίως στην εποχή της ανθοφορίας να γίνονται με προφυλάξεις και τις σωστές ώρες.

 9) Να διατηρείτε τον κήπο σας καθαρό από ζιζάνια και άλλα παράσιτα που παράγουν μεγάλες συγκεντρώσεις γύρεων. Οι ασθενείς που ζουν σε σπίτια με κήπους έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνους που ζουν σε διαμερίσματα. 

10) Προσοχή στα φυτά που είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνα όπως, το γκαζόν (π.χ. ποικιλία Bermuda), και στα προαναφερθέντα δένδρα. 

11) Σε αντίθεση από την επικρατούσα άποψη, τα φυτά που παράγουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα όπως οι μανώλιες, οι τριανταφυλλιές, οι ντάλιες κ.λπ. δεν είναι αλλεργιογόνα, γιατί η διακίνηση των γύρεων γίνεται με την βοήθεια των εντόμων και όχι του ανέμου. 

12) Σε ασθενείς με αλλεργίες του αναπνευστικού συνιστάται στον κήπο τους να φυτεύουν παχύφυτα, πασχαλιές, αθάνατα και άλλα μη αλλεργιογόνα φυτά, θέματα που γνωρίζει καλύτερα ο Γεωπόνος ή ο κηπουρός.



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728