ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ ΑΡΦΑΡΑΙΪΚΟΙ ΤΥΠΟΙ Ο ΠΙΓΕΡΟΚΩΤΣΟΣ - ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ.ΛΑΦΑΖΑΝΟΥ

 Ο ΠΙΓΕΡΟΚΩΤΣΟΣ 

(Κωνσταντίνος Πιέρρου Καπράλος) 


   Όσοι κατοικούν στο Αρφαρά αλλά και όσοι έφυγαν για την Αθήνα ή αλλού γνωρίζουν την τοποθεσία «στου Πιγεροκώτσου» η οποία είναι στη μέση της οδού προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, ακριβώς εκεί που ξεκινά ο δρόμος για τα Μεσσηνιά Αμπέλια» και καταλήγει στον Άγιο Φλώρο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ποιος ήταν ο Πιγεροκώτσος κι ακόμα πιο λίγοι τον θυμούνται. Για να λύσω και τη δική μου απορία, ρώτησα, έψαξα τα αρχεία και έμαθα. 

   Η περιοχή εκείνη ανήκε κάποτε σε οικογένειες Καπράλου και μάλιστα σε παλαιούς χάρτες, αλλά και στο GPS σημειώνεται «Καπραλέικα Καλύβια». Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του Πιέρρου Καπράλου. Το όνομα Πιέρρος είναι γαλλικό και αντιστοιχεί στο δικό μας Πέτρος. Κάποιοι έγραψαν στο Δημοτολόγιο και στο Μητρώο Αρρένων Πιέρρος αντί για Πέτρος, ίσως για να υπάρχει διάκριση από έναν ξάδερφο του Πιέρρου, που ήταν Πέτρος Καπράλος κι’ αυτός. Έτσι ο Κωνσταντίνος, κατά τη συνήθεια της εποχής ήταν ο Πιερροκώτσος γιος του Πιέρρου και πιο απλά Πιγεροκώτσος. 

   Γεννήθηκε το 1883, απέκτησε οικογένεια από δύο γάμους και κατά τη γερμανική Κατοχή έφυγε από το Αρφαρά. Άφησε όμως το όνομά του στην τοποθεσία. Το ακίνητό του αγοράστηκε από τον Γεώργιο Αποστ. Γιαννακούντζο και σ’ αυτό έχτισε σπίτι η κόρη του Ελένη, όταν επέστρεψε από την Αμερική. Μετά το θάνατό της το κατέχει, ως κληρονόμος, ο αδερφός της Αποστόλης. 

                                                                                                                           Θεόδωρος Λαφαζάνος  

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728